Nytårsforsæt 2023 tegnet i sandet

Nytårsforsæt 2023 – et spadestik dybere.

3. januar 2023. Forstå dine dybere ønsker og behov.

I Go’ aften Live i går havde TV2 fokus på vores skønne nytårsforsæt. Om det giver mening, at give sig selv endnu et nederlag med urealistiske drømme og mål, eller om nytårsforsættene faktisk kan give os ny indsigt a la hvad ønsker vi mere af i livet og hvad skal der være mindre af?

Top 5 over danskernes nytårsforsæt i 2023 er:

  • Tabe mig
  • Spise sundere
  • Dyrke mere motion
  • Spare penge op/forbedre min økonomi
  • Bruge mere tid med familie/venner

Som du måske kan spotte, så er de ovenstående nytårsforsæt personlige = optimering af MIG. Det er ikke nytårsforsæt som mere nabohjælp, fred i verden, mindre ulighed eller lektiehjælp til andres børn.

Nytårsforsættene har fokus på opgradering i eget følelsesliv, fordi noget i vores indre liv er i ubalance.

Giv dine følelser en ordentlig rodbehandling!

Hvis du har hovedpine, så tager du måske en hovedpinepille. Du fjerner symptomet, men ikke årsagen. Du skal ikke dulme dine signaler. Du skal finde årsagen til, at du har en midlertidig ubalance. Derfor vil jeg gerne invitere dig til at udforske dig selv, dine følelser og din krop, så enhver form for kommunikation og signal du modtager, finder du værd at undersøge.

Det samme gælder dine nytårsforsæt. Din ubalance forsvinder ikke ved at tabe dig. Der er en dybere årsag til, at dit liv ikke er i balance lige nu. Du spiser for meget af en årsag. Du bevæger dig for lidt af en årsag. Du spiser for usundt af en årsag. Du bruger for mange penge af en årsag. Og du bruger for lidt tid på vigtige relationer af en årsag.

Men – hvordan finder du ud af, hvilke årsager som er på spil i dit indre liv?

Kend dine sande mål.

For det første, vil jeg gerne understrege, at det at tabe sig, ikke handle om at være en streg af sig selv på et redigeret instagram billede. Det er for mig ikke målet. Men når de fleste danskere gerne vil tabe sig – og i øvrigt vejer for meget – så handler målet om at være lettere i krop, sind og sjæl, og altså lettere i livet.

Trin 1 – Hvad savner du?

Jeg kunne også have spurgt dig om, hvorfor du spiser for meget? Men jeg har efterhånden fundet ud af, at vi som mennesker har så meget røgslør i vores forklaringer, at vi selv hopper på svarene.

Måske spiser du en masse, fordi det smager godt. Og jeg kunne ikke være mere enig. Alt for meget mad smager simpelthen for godt. Men hvis du begrænser din krops eksistens til kun at gælde tungen, så er du ikke i balance. For hele din krop efterspørger den rette ernæring til at udvikle og vedligeholde din fantastiske krop. Husk lige at anerkende din krops ufattelige intelligens med alt det indre arbejde som udføres konstant, det er ret magisk. Derfor giver det heller ikke logisk mening, at modarbejde den fantastiske proces.

Så, noget andet er på spil, og det er dine følelser. Især dem du ikke rigtig kan mærke eller har fundet frem til endnu.

Hvis du har fået masser af afvisninger og restriktioner som barn, så kan det resultere i et voksent følelsesmæssigt udbrud som: Jeg har RET til at spise lige hvad jeg vil og hvornår. Basta, bum! Men jeg tror også på, at selvom du måske har haft en god og balanceret barndom, så kan du som voksen være så meget i dit hoved, at du ikke kan mærke din egen krop og dens behov.

Jeg kender også selv mekanismen med at trøstespise. Hvis jeg arbejder for meget og generelt har for travlt med hverdagens utallige gøremål, så får jeg nærmest en tømmermændslignende tilstand og får cravings efter junkfood, kager, chips og rødvin. Og det er interessant, at når kroppen har allermest brug for vitaminer, mineraler, ro og hvile, så er mine cravings det stik modsatte.

Trin 2 – Sæt din reaktion på pause.

Hvis dit nytårsforsæt ikke skal ligne alle andres næste år, så skal du i gang med at sætte din reaktion på pause. Som jeg lige skrev, så er øvelsen at undersøge dine egne mønstre og gøre noget andet end at re-agere på den første indskydelse. Når jeg arbejder for meget og bliver træt, så skal jeg ikke i gang med at gøre min krop endnu mere træt og give efter for junkfood, men netop det modsatte, at fylde den med blåbær, spinat, havregryn og plantemælk. En gåtur, yogastræk og tidligt i seng.

Faktisk kan jeg indfri top tre nytårsforsæt ved at være i balance. Fordi hos mig, så er travlhed og fravær af egne behov netop årsagerne til at spise for meget og for dårlig mad, samt at bevæge mig for lidt.

Trin 3 – Dine årsager er opskriften på et godt nytårsforsæt.

Der er da ikke noget mere kedeligt end at have 5 nytårsforsæt på køleskabet, hvor der står at du skal tabe dig, spise sundere og dyrke mere motion. Jeg bliver næsten helt træt bare ved at skrive det 😉

Derfor vil jeg invitere dig til at redefinere dine nytårsforsæt, ved at nærstudere dine årsager. Roden til min ubalance er hverdagsstress, dvs. fravær af sunde grænser og gode beslutninger, og så opstår min mangel på ro, nærvær og god energi.

Helt konkret, så er målet at have flere timer til mig selv og mine interesser. Det tager jo tid at tilberede sund mad, løbe en tur, dyrke yoga, meditere og styrketræne. Og alt det andet såsom et fodbad, ansigtsmaske, bodyscrub, danse til en ynglingssang eller lege med min hund.

Derfor kunne mit bud på 2023 nytårsforsæt være:

  • Prioritere sammenlagt 3 timer til egne interesser hver dag, dvs. skærmfri og nede i kroppen-aktiviteter
  • Inspiration og samtaler med skønne mennesker om den gode energi
  • Ungerne med i køkkenet og lave grøn mad 2 dage om ugen
  • Nyde min egen kalender og fortsætte med at skabe mit eget arbejdsliv, #Designyourlife #Designyourbusiness

Måske du er blevet inspireret til at være nysgerrig på dine egne årsager til, at livet ikke er helt i vater? Måske du gerne vil have en kompetent co-pilot i din transformation i 2023? Så kan du booke coaching lige her:

Og så sætter jeg dette billede på mit køleskab til daglig inspiration og reminder: