Bliv ældre ved at leve dit liv i dur

Er du et dur eller mol menneske?

12. januar 2023. Livet er sjovest, når det føles som en glad popsang.

Lise Nørgaard døde d. 1. januar 2023 og i TV-udsendelsen med Michael Berthelsen fortalte hun, at hun levede sit liv i dur. Dur er den glade klang, den muntre popmelodi, som giver god energi og livsglæde.

Og det var en super god håndgribelig metafor Lise Nørgaard præsenterede, og som du kan bruge, når du vil designe dit liv. Intuitivt kender vi jo godt de mennesker som vi overvejende vil kategorisere som dur- eller mol mennesker, de livsglade eller de livstrætte.

For mig var Lise Nørgaard både livsglad og især modig. Modig med sine holdninger, med sin livsretning, med sine handlinger på trods af, at hun var forud for samfundets normer. Hun vidste hvad hun ville og handlede derefter. Også selvom hun fik afslag på børnebøger, så fortsatte hun med sine projekter.

Dyrk modet og lev dit liv i dur.

En anden pointe, som jeg holder meget af, og som jeg synes de unge skal omfavne, var Lise Nørgaards pointe med, at være sig selv. Hvorfor bruge så meget tid på at ligne alle andre? Og den dybere pointe for mig er, at vi alle har forskellige livsmål, forskellige værdier og ønsker i eget liv, dem skal vi dyrke. Det er også et fokusskifte fra at være i overfladen, at ligne alle andre visuelt, til at vende fokus indad og opdage os selv. Hvem er jeg? Hvad vil jeg? Hvad vil jeg gerne lære og bidrage med? Hvad giver mig energi?

Hvornår er jeg helt naturligt i dur?

At dyrke modet er et valg. Det kræver mod at være sig selv. At stå op for sig selv og måske stikke lidt ud. Vi er flokdyr og vi vil så gerne passe ind og passes på, det er vores instinkt. Men vi skal tro på, at vi bliver passet på, selvom vi har egne værdier og livsmål, som ikke ligner andres. Grundlæggende skal du tro på, at der er kærlighed nok.

Det lyder så simpelt, når jeg skriver det, men pudsigt nok, så bidrager vores indre styringssystem ikke positivt, fordi vi har negative erfaringer med i bagagen, og dem vil vi helst ikke genopleve. Så at dyrke modet kræver bevidsthed, energi og vedholdenhed.

Det er en jagt efter nye positive oplevelser, at svøbe dig selv i dur – så du finder ud af, at livet faktisk er ment til at leves i dur.

Hvilken popsang elsker du?

Musik kan noget i mit liv. Klangen, teksterne, rytmikken. Det er som om, at min krop bliver overtaget af god energi. Og det er for mig den nemmeste måde at lave fokusskifte.

Hvis du pludselig spotter, at dine tanker og følelser er i mol, dvs. du brokker dig, føler dig frustreret eller begrænset, så stop op og sig stop! Dælme nej, ikke mere mol til mig. Find dine bedste popsange frem og dans dig til et andet energiniveau.

På den lange bane, så gør det en stor forskel, om du lever dit liv i dur eller mol. De gode følelser har en høj energifrekvens, de triste følelser en lav energifrekvens. Jo mere energi du har i din krop, jo stærkere er den.

Brug dine rollemodeller som din bestyrelse.

Når jeg bliver passiv eller møder tanke- og følelsesmæssig modstand i mit liv, så konsulterer jeg min imaginære bestyrelse. Hvad ville Lise Nørgaard gøre? Ole Henriksen gøre? Sanne Salomonsen? Thomas Blachman? Jesper Buch? Debbie Ford?

De er for mig dur-mennesker, handlingsmennesker, noget for dem selv, og de er ikke blege for at stikke næsen frem. De er vidt forskellige og kommer med forskellige råd. De inspirerer mig til at leve et liv i dur.

Hvem skal med i din bestyrelse?