Kvinde drømmer om sin nye fremtid

Lær at designe dit eget liv nu

25. juli 2022. I love my life, I am powerful, I am beautiful, I am free – synger Robbie Williams. Går du også rundt og synger, at du elsker dit liv, du er powerful, smuk og fri?

For mig, er det at være powerful det vigtigste fundament. Det er fra denne styrke, at du kan designe og forandre dit liv, så du vil elske dit liv endnu mere og føle friheden.

It’s never to late to design a life you love

Jeg har de sidste par år lært, at det at designe adskiller sig væsentlig fra andre problemløsningsopgaver. Der er væsentlig forskel på design- og ingeniørproblematikker. Hvis du er ingeniør og skal designe en bro, så er der en konkret løsning, hardcore data, kendte ligninger, excelark og dataanalyse. At designe dit liv, er en helt andet proces. Du kan have en idé om målet, men giv slip på det specifikke, det forudsigelige og giv plads til kreation og uforudsigelighed.

Your life is not a thing, it’s an experience; the fun comes from designing and enjoying the experience

Design dit liv for evigt

Du udvikler dig hele livet og dine værdier forandrer sig. Der er derfor heller ikke en konkret løsning på, hvordan dit liv skal leves. Det kan være udfordrende at skifte fra mål til proces. Jeg kender det alt for godt selv. Men livet er ikke en masse målstreger og en masse to-do punkter du kan strege over. Livet er en oplevelse, en rejse og det er nogle gange sidevejene og pauserne, som er mest spændende.

Morten Albæk skrev en god bog om mening i dette ene liv. Mange kommer til at lade arbejdslivets værdier dominere hele livet. Jeg vil invitere dig til at arbejde med livsværdier, i stedet for jobværdier. Du skal være powerful i din egen essens, ikke igennem jobtitler, eksamensbeviser og postnr.

Lad dig styre af din energi

Der tales alt for lidt om energi. Vi består faktisk af 99,9 % energi og det er en illusion, at vi er fysiske mennesker. Men jeg er helt med på, at vi oplever verden igennem vores sanser. Når jeg gerne vil sætte spot på energien, så er det fordi, energien er dit benzin i livet. Man kan måle menneskers energi og hvis du er syg, så har du meget lidt energi og hvis du er frisk, så har du meget mere. Hvis du tilmed er Jonas Vingegaard, så kan en top atlet faktisk have 10 gange så meget energi, som et helt almindeligt rask menneske. Jeg er stadig selv forbavset over den viden, men det giver mig blod på tanden til selv at skabe endnu mere energi i mit eget liv.

Hvad er energi for dig? Mærk efter og skriv det ned. Hvornår føler du dig let og ubekymret? Hvad skal der til? Hvordan kan du selv øge din energi?

Vi skaber energi ved at bruge vores krop, den fysiske opladning af energi er derfor vigtig. Vi skaber også energi, når vi er i flow med aktiviteter som vi holder meget af, eller er passioneret omkring. Vi øger vores energi, når vi er sammen med relationer som er betydningsfulde for os. Og du kender sikkert også det modsatte.

Du skal derfor gå på jagt efter alt det, som giver dig energi. Lad energien være dine ledetråde. Gå på jagt i følgende områder:

  • Helbred (fysisk, psykisk og spirituelt)
  • Arbejde (både lønnet som ulønnet, dvs. det at støvsuge er også arbejde)
  • Sjov og leg (alle aktiviteter som giver dig glæde)
  • Relationer og følelser (alle relationer, reelle som fiktive, som giver dig energi)

De fire områder er dit fundament for at designe dit eget liv. Du kan starte i det område, hvor du gerne vil skabe endnu mere energi, eller du kan vælge det område, hvor du lige nu har mindst energi, og så skabe et bedre fundament.

Hver eneste gang jeg selv kigger på mit eget fundament, så kan jeg mærke, at jeg bliver udfordret på sjov og leg. Jeg bruger simplethen ikke nok tid i mit liv på at lege, være fjollet, lave spas og jeg ved hvor godt jeg har det, når jeg endelig gør det.

Hvad forhindrer dig i, at designe dit liv?

Hvis det var så let, at designe dit liv, ville du så ikke have gjort det for længst? Ville stress-statistikkerne ikke være elimineret og sygehusene have mindre at lave? Det er måske ikke det mest opmuntrende billede jeg har sat ind, men det fortæller dig, at du står bag et hegn og at du skal finde ud af, hvad dit hegn går ud på. Typisk er det en række historier som kører rundt i dit hoved og som fortæller dig, at alt det du gerne vil, det kan ikke lade sig gøre. Det liv du gerne vil leve, det er ikke dig forundt?

Et vel-designet liv handler ikke om evig lykke og succes i traditionel forstand, det handler om at du kontinuerlig træffer egne powerfulde beslutninger og handler efter dem. Du lader dig ikke diktere af andres forventninger eller samfundets forventninger. Du er fri til at leve dit liv, som det giver mening for dig.

Hvad vil et vel-designet liv give dig?

Hvad drømmer du om? Hvad skal der være mere af i dit liv? Hvem skal der være mere af i dit liv? Hvordan kan du allerede i dag tage et lille skridt frem mod det, som giver dig mere energi?

Find en rollemodel og lad dig inspirere. Hvad vil din rollemodel gøre? Når du møder en mur, hvad er så rollemodellens løsning? Jeg tror ikke at det er tilfældigt, at Ole Henriksen er mit forbillede. Han er nemlig et stort legebarn. Og hvis han møder en forhindring, så tager han lige 100 armbøjninger, danser fjollet og får en ny idé.

Dét er design thinking. Der er mange løsninger til hele dit liv, du skal bare invitere dem indenfor.

Har du brug for et struktureret “Design Your life” coachingforløb, så kan det købes her: