Tankemønstre.

Du bliver hvad du tænker.

Carol Dweck har skrevet en god bog med samme titel og den handler om mindset-teori. Hvorvidt du tror på – automatisk – om noget det lykkes eller ikke lykkes. Om vi som mennesker fødes med en fast IQ og dermed er “stuck” eller om vi kan træne vores hjerne og dermed øge vores IQ?

Da jeg var barn, så sagde man, at man mistede en masse grå hjerneceller, fordi man i lægevidenskaben troede på, at hjernen ikke skabte nye celler. I dag ved man meget mere om hjernen og at hjernen skal betragtes som en muskel, der både fysisk ændrer sig ved træning og dels øger sin kapacitet ved træning. Vi danner derfor masser af nye hjerneceller løbende.

Men træning er ikke bare træning. Det består dels af at lære nyt, f.eks. lære at stå på rulleskøjter. Og dels dine tanker koblet med det, at lære noget nyt.

Positive tankemønstre er vejen frem.

Tag to personer der skal lære at stå på rulleskøjter. Den ene tænker, at det lærer jeg da aldrig og det kommer til at gøre mega ondt, når jeg falder. Den anden tænker, at det bliver vildt sjovt og der skal bare være fart på, fra starten af.

Hvad tror du kommer til at ske?

Der er stor sandsynlighed for, at de tanker de hver især har om det at lære at stå på rulleskøjter, faktisk skaber de kommende begivenheder. Derfor er dine tankemønstre – især de ubevidste – ikke gratis. Og fra ovenstående eksempel, så er det især de begrænsende tanker, som vi skal kigge nærmere på.

Dine tankemønstre er midlertidige.

Begrænsende tanker er historier om dig selv og hvordan du opfatter dig selv og hvordan du tror andre opfatter dig. Bemærk at her er tale om perception. Det er ikke en sandhed, men din subjektive oplevelse af virkeligheden. Måske kender du sætningen: Jeg er sådan én som….. I vores familie er vi sådan nogen som…. I Danmark er vi sådan nogen som….

Hvis du f.eks. er blevet fortalt gentagne gange, at vi i familien er motoriske udfordrede og sport ikke er noget for os, så kan det være, at du ubevidst overtager denne fortælling. Over tid bliver det til din egen fortælling og du fortæller dermed dig selv, at det kun kan gå galt, når du skal lære at stå på rulleskøjter. Du har nemlig erfaret, at ligegyldig hvilken sport du har kastet dig over, så vil det mislykkes, du vil mislykkes.

Nye tanker – ny hjerne.

Du kan både tænke dig til forandring og handle dig til forandring. Din krop kender ikke forskel på, om det er noget du tænker eller noget du oplever fysisk. Dog skal dine følelser være forbundet med dine tanker, for at det du forestiller dig, fysisk opleves i kroppen.

Så spørgsmålet er nu – hvad vil du gerne skabe? Hvad vil du gerne forandre? Hvordan kan du blive hende, som skal lære at stå på rulleskøjter, hvor tankerne er styrkende og friske? Hvordan vil du gribe livet an på en ny måde, en mere modig måde?

3 konkrete tips til at forandre dine tankemønstre.

Første tip – Stop med at generalisere:

Læg mærke til hvornår og hvordan du kommer til at generalisere. Når du siger ALLE eller INGEN, ALDRIG eller ALTID, så er det jo ikke helt rigtig. Måske tænker du, at alle de pæne mænd/kvinder allerede er optagede? Modbevis dig selv og skab en ny sandhed.

Andet tip – dine følelser spænder ben for dig:

Dine tanker hænger sammen med dine følelser. Hvis du ikke kan lide at stille dig op til familiefesten og holde en stor tale, så mærk lige efter hvilke følelser du har i kroppen? Det er dem, som forhindrer dig i at gøre noget andet. Du vil for alt i verden gerne undgå de ubehagelige følelser og så har du på et tidspunkt besluttet dig for, at det med at holde tale foran en masse mennesker, det er ikke noget for dig. Indrømmet, følelser kan næsten godt få os til at føle, at vi dør lige om lidt (hvis nogen kastede mig ud af et fly med faldskærm), men det er følelser. Og koblingen mellem følelser og tanker er skabt mens vi var børn. Måske det er på tide at undersøge om hende den generte pige eller dreng, der ikke ville holde oplæg i folkeskolen, også er hende eller ham, der ikke kan tale til familiefesten? (Nu hvor du alligevel holder oplæg uden besvær på dit arbejde).

Trejde tip – Nye vaner er lig vedholdenhed:

Som jeg startede artiklen med, så er din hjerne en muskel. Nogle siger at det tager 21 dage at skabe en ny vane +/-. Derfor skal du øve dig, være vedholdende, indtil din krop, dine følelser og dine tanker er enige om, at du har skabt nye tankemønstre i dit liv. Der er forskel på, om du skal holde op med at ryge, spise havregryn til morgenmad i stedet for croissant, eller tale pænt til dig selv foran spejlet.

Konkret øvelse.

  • Vælg en aktivitet du gerne vil være bedre til
  • Vælg et tidspunkt for, hvornår det skal være
  • Skriv ned hvad du konkret skal gøre anderledes
  • Mærk efter hvad du håber på at opleve, se dig selv udefra, læg mærke til dit ansigtsudtryk
  • Fortæl en veninden, en ven eller andre om din øvelse og få dem til at hjælpe dig med at gennemføre aktivitet
  • Skriv ned hvad du konkret oplevede og hvilken erfaring du nu har fået