Kunne du tænke dig et mere frit liv?
Et før og et efter – corona.
En overskrift på b.dk fik min opmærksomhed i fredags og i dagens avis søndag (1. august 2021) bringer Berlingske Tidende interview med fremtidsforsker Anne Skare Nielsen. Artiklen handler om vores arbejdsliv, den forandring der vil være efter corona-krisen, hvor hjemmearbejde, slow-living i sommerhuset og især vores selektive tilgang til at styre tiden selv, vil have konsekvenser for det fremtidige arbejdsmarked.
Anne Skare Nielsen:
“Det er især den yngre generation på arbejdsmarkedet, som har opdaget, at det ikke er særligt rart, at chefen ejer ens tid, og det ligger an til et opgør med det.”
Hos Apple har de ansatte skrevet en protest til ledelsen, hvor de ikke ønsker, at skulle møde ind 3 dage om ugen, her efter corona-krisen. Argumenterne er jo, at man som medarbejder er mindst ligeså effektiv hjemmefra og selv vil styre ens tid. Selvfølgelig er din trang til selv at styre tiden afhængig af, hvilket arbejde du har. Jeg ville selv blive irriteret, hvis buschaufføren havde valgt at tage en hjemmearbejdsdag…
Flere lag i bevægelsen mod et mere frit liv.
Måske du har set dokumentaren “The Minimalist” på Netflix? Eller du har set skønne billeder af TinyHouses på Pinterest? Der har længe været en bevægelse væk fra det liv som Anne Skare Nielsen kalder for den Matador-agtige måde at leve på. Hvor du ubevidst fra starten af 20’erne er styret af, at købe mere og større, og det kræver selvfølgelig også en karriere og forfremmelser. Men vi bliver ikke lykkeligere af at have 2 biler i carporten, 2 huse og 4 flyrejser om året. Og selv fik jeg øjnene op for den drastiske nedgang i luftforurening, når alle pendlerne på motorvejen holdt stille i indkørslen under corona-nedlukningen. Der er mange positive side-effects ved ikke, at skulle være fysisk på arbejde 8-16 hver dag. Og det ville også gavne jordens ressourcer, hvis de fleste mennesker ikke skulle fylde to huse, forbruge to biler, og rejse afsted 6-7 uger om året.
Hvad vil du gerne?
Er du klar til at komme tilbage fra ferie og gentage dit gamle arbejdsliv som før corona-krisen eller har du nye ønsker og forventninger til, hvordan dit liv skal indrettes? Der findes ikke et privatliv og et arbejdsliv, det er en illusion. Du har ét liv, én tid og én mening, som Morten Albæk skrev en fantastisk bog om. Du kan ikke fortrænge, at du er forældre når du går på arbejde, og jeg tror bestemt tiden er forbi, hvor vi sendte sløje børn i institution, som havde bedre af at blive hjemme. Vigtigheden af at fremmøde på arbejdet er forsvundet. Det giver ikke længere mening.
Hvor vil du holde din frokostpause?
Jeg bor selv tæt ved vandet. Jeg bliver tanket op, beroliget og får ny energi, når jeg går en tur ved vandet her i Strib. På mit nuværende arbejde, er der beton og glas over det hele. Hvis jeg skal være privat og utilgængelig på arbejdet, så er toiletterne en mulighed. Jeg ved godt hvor jeg selv gerne vil holde min frokostpause de fleste af dagene. Den fremtidige udfordring for mange bliver, at balancere det kollegiale fællesskab og så egne behov. Men pointen i Anne Skare Nielsen’s artikel er netop, at det bliver medarbejderne som kommer til at diktere rammerne og ikke cheferne.
Anne Skare Nielsen:
“Jeg tror, at vores børn kommer til at grine ad, at vi alle sammen mødte ind på det samme tidspunkt og blev hængende i 37 timer, som om det var det magiske tal, der skulle til for, at man kunne løse sine arbejdsopgaver.”
Dit næste skridt mod et mere frit liv.
Jeg har selv truffet en vigtig beslutning her i sommerferien. Jeg vil være mindre tilgængelig og arbejde mindre. Mit mål på den lange bane er en 4 dages uge, så jeg holder 3 dages weekend med masser af plads til restitution, leg, motion, socialt samvær og nærvær. Jeg vil også selv bestemme hvilke arbejdsopgaver jeg fylder min kalender med. Pernille Meldsted spurgte engang på et kursus: Hvad koster din drøm? Og pointen er måske lige her, at på den korte bane, koster din forandring mod et friere liv “noget”. For mig er det en investering i et meningsfyldt liv.
Tre tips til genstart efter sommerferien.
- Skriv dine krav ned, sig dem højt, prioriter dem.
- Fortæl dig selv og dine nærmeste, hvilken positiv energi dine forandringer vil bringe og bidrage med.
- Forklar hvad konsekvensen bliver, hvis du ikke handler på dine indre drømme og din fortolkning af det meningsfulde liv hos dig.