Site icon Designyourfuture

Janteloven – dyrker vi den stadig?

En kvinde står med armene over hovedet på en valmuemark og bryder kæden der er om hendes håndled.

Jeg har for nyligt bidraget til en kommende amerikansk mindset bog: PEAK PERFORMANCE – Mindset Tools for Managers, og i mit kapitel nævner jeg bl.a. janteloven. Du tænker måske ikke så meget over janteloven, da vi sjældent italesætter den. Men i dialog med andre kulturer, så får vi øje på vores egne uskrevne adfærdsregler.

Jeg har de seneste to dage “mødt” janteloven. Dels i dialog med en tidligere amerikansk statsborger, som nu bor i Danmark. Og da jeg lyttede til Rikke Hertz lydbog på min morgengåtur: Karma, synkronicitet og mod.

Kunne du forestille dig Mette Frederiksen flyve rundt i eget jetfly, som Donald Trump? Nej vel. Bare statsministeren eller andre ministre tager den lille statslige jet til utallige udenlandske møder, så råber jantelovsaktivister højt. Det er udansk at vise magt og økonomisk overskud i Danmark. Og i USA ville det aldrig kunne lade sig gøre, at indføre en top-top skat.

Janteloven er opfundet i Aksel Sandemose’s bog fra 1933 (En flygtning krydser sit spor), hvor han beskriver en by ved navn Jante og beskriver de 10 regler. Den regel vi ofte refererer til, når vi omtaler janteloven er første regel: Du skal ikke tro du er noget.

Det som fik min nysgerrighed i Rikke Hertz omtale af janteloven er netop fokus på, at vi har opmærksomhed på, hvad andre tænker og tror om os. Reglerne i janteloven handler netop om, at du skal have fokus på, hvordan andre tænker om dig. De andres meninger er vigtigere end dine egne.

Det var en af de første lektioner på min første coachinguddannelse. Vi kan aldrig vide hvad de andre tænker om os og vi skal holde op med at finde på negative historier, som er fiktive. Første spørgsmål vi stiller som coach er derfor: Er det sandt? Hvordan kan du vide, at det er sandt? Og selvom en relation har udtalt noget specifikt, så er afkodningen altid subjektiv. Der er 1 finger som peger mod dig, og hele tre fingre som peger mod afsenderen. Du kan med fordel være nysgerrig på, hvad den anden tænker og har brug for at bearbejde hos sig selv. Du kan også bare lade den negative feedback glide af som spejlæggene på en teflonpande.

Jeg har holdt sommerferie i Skagen og det var til min søn’s store underholdning, de utallige high-end bilmærker, som kørte rundt i uge 29. Han kunne navne og numre på dem alle sammen. Selv min datter lagde mærke til de velklædte mennesker med det ene high-end brand efter det andet på sko, tasker og solbriller. Janteloven var ikke på noget tidspunkt italesat, men jeg blev opmærksom på min egen holdning, da jeg i en samtale om en fiktiv lotto-gevinst blev enig med mig selv om, at hvis jeg vandt i lotto, så vil jeg holde det hemmeligt. Måske sige jeg havde vundet 1-2 mio., men heller ikke flere.

Hvorfor? Fordi jeg vil undgå andres holdninger og blikke, hvis jeg købte noget ekstravagant! Og netop dér, indså jeg, at janteloven stadig bor i mig. Et usynligt mentalt tæppe som præger mine tanker og dermed handlemuligheder.

Så længe vi i Danmark fastholder topskat eller top-top skat, for dem som kan og vil, så fastholder vi en kultur, hvor du ikke skal tro du er noget. Når man i børnehaven og i skolen fastholder, at det handler om at være med, og ikke at vinde, så fastholder vi også janteloven. Og der er sikkert mange andre skjulte adfærdsregler, som netop fastholder, at du skal hellere blive hvor du er og ligne os andre. Du skal jo spise den skovsnegl, for at være med i hulen, ik?

Vi skal have brudt de negative fiktive associationer til at være noget mere, vise sig frem, rulle sig rundt i alle de lyse skygger, dvs. at du kan være fantastisk, fremragende, guddommelig, eklatant, original, talent- og succesfuld. Og en hulens masse andre ting, som du hver dag gør alt for IKKE at være.

Bogen jeg er med i udkommer til oktober. Jeg glæder mig til at kunne kalde mig forfatter og jeg glæder mig til, at du skal læse mere om skygger og jantelov.

Gå ud og vær for meget i dag. Janteloven har aldrig eksisteret på retsinformation, men er blot italesat gennem næste 100 år gammel litteratur. Det er på tide at give slip.

Om du er til luksus eller vilde farver, larmende succes eller diskret ro, så er målet, at du dyrker lige det som er dig. Om du er til single- eller holdsport, så giver du den bare gas. Hvis du har lyst til en isvaffel med 4 kugler og monster meget guf, go-ahead! Giv slip på, hvad du tror andre tænker om dig og lev dit liv. Det er du nemlig den eneste som har forstand på. Have fun!

Exit mobile version