Hvad skal du vælge - hvordan træffer du gode beslutninger

Alle dine valg påvirker din fremtid.

3. oktober 2022. Design your future wisely.

Du træffer langt flere valg dagligt, end du måske lige lægger mærke til. Alle dine valg påvirker din fremtid og det er med forskelligt fortegn. Denne artikel handler om, hvordan du løbende kan blive mere bevidst om dine beslutninger, og ikke mindst, at du finder ud af, om beslutningerne er i overensstemmelse med din vision og dine værdier, lige nu, og i fremtiden.

Mange bække små.

Jeg er efterhånden blevet ret glad for ordsproget mange bække små. Før mine coaching-uddannelser, så troede jeg, at det var mine store beslutninger i livet, som var de mest betydningsfulde. Såsom hvilken uddannelse skal jeg tage, i hvilken by, hvilket jobs skal fremgå på mit CV og i den dur.

I dag har jeg en helt anden tilgang og overbevisning, at det netop er summen af mine mange “små” beslutninger, som giver mig med- eller modvind i mit liv.

Jeg er slet ikke klar over, hvor mange beslutninger vi træffer dagligt, men alle beslutninger handler om, at optimere din egen energi og indre lykkefølelse. Du skal kunne afveje de korte- og langsigtede gevinster eller tab, ligesom du skal træne din egen evne til, at gøre flere af dine beslutninger bevidste. Mange af vores beslutninger bliver taget med autopiloten. Det er det nemmeste, at gøre som vi plejer.

Tættere på eller længere væk?

Debbie Ford præsenterede mig for denne logik, tættere på eller længere væk fra målet? Hvis du gerne vil spare op på den lange bane, så nytter det ikke noget at impulsshoppe flere gange om ugen og samle på sko. Hvis du gerne vil være sundere, så nytter det heller ikke noget at impuls-spise usundt flere gange om dagen.

Derfor er dette spørgsmål så stærkt (og også nogle gange irriterende!), men ved hvert valg kan du spørge dig selv, om din beslutning, og heraf handlinger, er tættere på eller længere væk fra dine mål.

Og efter mange års praktisering i dette spørgsmål, så må jeg indrømme, at det virkelig kræver et overblik, at kunne balancere. Du får lige et praktisk eksempel. Jeg vil gerne være stærk, smidig og sund. Jeg træner derfor i et motionscenter. Nogle dage er jeg bare træt og vil hellere kaste mig på sofaen. Jeg ved at sofaen ikke harmonere med mit langsigtede mål, men nogle dage, så giver det mening at restituere, lytte til kroppen og ikke lade mig styre at mit hoved og en plan.

I vinteren 2020 besluttede jeg pludseligt at tage på skiferie en søndag eftermiddag, jeg bookede ferien og vi kørte fredag morgen. Jeg var impulsiv og ferien passede ikke lige ind i mine øvrige mål, men jeg havde en sjette sans for, at jeg skulle afsted og have svært ved at forklare hvorfor. Ungerne og jeg kørte til Frankrig og nød skiferien.

Jeg tror der gik halvanden uge, fra vi kom hjem og til, at hele Danmark lukkede ned. Jeg var ret taknemmelig for, at jeg handlede og lyttede til min intuition.

Hvem træffer dine valg?

Som du kan læse, så er jeg både tilhænger af, at vi træffer bevidste beslutninger, som er i tråd med vores langsigtede planer, men også at vi lytter til vores intuition og lader os guide fra et ukendt sted.

Det er ikke din intuition som siger til dig, at du skal gå hen i skabet og åbne en Marobou-plade eller hente et glas koldt hvidvin i køleskabet 😉 Din intuition er den indre guide, som måske invitere dig til at være nysgerrig på alternative løsninger, at der netop kan være andre veje til målet, end dem du lige kender.

Vi laver jo tit planer for os selv, baseret på erfaringer i datiden. Men erfaringen er ikke altid svaret på løsningen, når du gerne vil et nyt sted hen.

Så summeret, så kan du lade dig guide af:

  1. Er din beslutning tættere på eller længere væk fra målet?
  2. Hvilken holdning har dit indre kompas, din intuition, til din beslutning og dine handlinger?
  3. Hvilken holdning har dit ældre selv – ham eller hende på 90 år med et levet liv fuld af mod?
  4. Hvad bliver din endelige beslutning?

Husk også på, at beslutningen sagtens kan laves om. Vi træffer som regel en beslutning om fremtiden, som vi ikke har været i endnu, og virkeligheden er som regel ikke helt i overensstemmelse med vores fantasi og forestilling om fremtiden.

Derudover så kan vi ikke kontrollere vores omverden. Det drømmejob som du fik, kan vise sig efter 3 måneder at være helt forfærdelig og den kæreste du var forelsket i, er efter et halvt år helt forfærdelig at være sammen med. You never know.

Så husk at dine beslutninger er din bedste måde at navigere i livet i nutiden, og jo mere bevidste dine beslutninger er, jo mere lever du i overensstemmelse med dine indre værdier og jo mere energi vil dine øjne være oplyst med.

PS. Husk at tilmelde dig min velkomstmail – så får du en rabatkode på 20% til dit første coachingforløb.