dame sidder i lotusstilling på stranden og holder sin højre hånd foran hjertet

Balance – det evige mål.

Jeg var i fredags til et foredrag af Dr. Passang, som er læge og professor i tibetansk og kinesisk medicin. Han bor i Indien og hjælper alle mennesker med sygdomme, eller rettere, hjælper med at skabe balance i livet igen.

Da jeg gik fra Tobaksgården i Assens, så vidste jeg ikke helt, hvad mit take var på foredraget. Dr. Passang bekræftede mig i, at vi ikke kun er vores fysiske krop. Og derfor er det heller ikke givet ved sygdom, at det er kroppen som isoleret set, er syg, men at ubalancen kan sidde i dit mindset eller i din energi, i dit energiflow.

De tibetanske elementer.

For at forstå energien i kroppen og det evige flow, så har tibetanerne 5 forskellige flag med 5 elementer, som er givet i rækkefølgen: SPACE – WIND – FIRE – WATER – EARTH.

Jeg blev lidt grebet af elementet space, fordi vi ER skabere. Naturen og universet er skabere. Det mest simple og dog komplekse eksempel er, når vi skaber et barn. Der er ingenting, før to celler mødes, energi skabes, og ud af ingenting, bliver det mest magiske til. Du kan kigge i naturen og især om foråret forvandles nøgne træer til pragtfulde trækroner. Et lillebitte frø i urtehaven forvandles til en gulerod, en tomatplante eller en squash. Space er kreativitet og design. Vi skal som mennesker elske det blanke stykke papir, fysisk eller på skærmen, elske de minutter som er uden indhold eller lyd. Vi har brug for space, for at skabe nye idéer og retning.

Wind er movement. Jeg har altid været fascineret af vind, måske fordi jeg hovedsageligt er vokset op i Esbjerg og i sommerhus ved Vesterhavet, så blæsevejret var en naturlig del af min barndom. Energi som flytter sig, helt uden at du kan se den. For at være i balance og at være sund, så har vi behov for at flytte os. Både fysisk, mentalt, følelsesmæssigt og spirituelt. Stilstand er ikke balance.

Fire er varme og hastighed. Som menneske kan vi godt være bange for ilden. Vi opdrages med at den fysiske ild er farlig, både stearinlyset og bålet i havet. Nytåret har også masser af ild og gnister som kan antænde og skabe fare. Men ilden indeni dig, er bestemt ikke farlig, tværtimod. Jo mere ild, jo mere varme, jo mere livsenergi. Du kan sagtens se på mennesker omkring dig, om de har nogle få gløder indeni, eller måske et kæmpe Sct. Hans bål.

Water er det vi på det fysiske plan, består mest af. Men vandet skal være i balance. Hvis du har vand i kroppen og hæver op, så er dit vand i ubalance, ligesom hvis din hud hænger og du er dehydreret. Vand har ikke en form i sig selv, men kraften er stærk. Tænk bare på et vandrør som kan sprænges i frosten, eller vandmassen fra smeltesneen på et bjerg, hvor vandet flytter sten og nogle gange veje på sin vej.

Earth er for mig mange ting. Vi kan skabe jordforbindelse, vi er i live pga. næring fra jorden, vi er fysiske manifestationer af energi. Jord er afhængig af de andre 4 elementer for at være i balance. Jord har behov for vand, vind, varme og plads (space), for at kunne manifestere alt lige fra en baby til et æbletræ.

Pointen er, at elementerne er inden i os, og at de skal være i flow og i balance, for at du forbliver healthy, happy and wealthy.

Hvad fejler du?

Eller rettere spurgt; hvor oplever du din ubalance og hvorfra er den opstået? Tænk hvis diagnosticering i Danmark ikke kun handlede om krop og medicin, men om energi og balance?

De tibetanske læger har et mantra. Deres formål er, at folk er sunde, dvs. fri for sygdom. Fokus på forebyggelse. Deres diagnosticering har tre trin:

  • WATCH – hvordan ser patienten ud? Hvordan går patienten? Hvordan ser hud, hår, negle m.m. ud? Er patienten under- eller overvægtig?
  • TOUCH – mærk pulsen og energien, hvad er på spil emotionelt?
  • ASK – patienten har masser af indsigt og historik at dele.

Vi har en masse livsstilssygdomme i Vesten og det er et resultat af vores mindset: Lifestyle = mindstyle. Vi praktiserer ikke samme livsopskrift som tibetanerne.

HEALTHY -> HAPPY -> WEALTHY

Vi er nærmere wealthy og i følge lykke-undersøgelser også lykkelige, men vi er alt andet end sunde. Overvægt, diabetes, mismod, rekord i kræfttilfælde pr. indbygger og en lav levealder. Der er noget galt med balancen!

Balance i livet.

Når du accepterer, at din sundhed skabes på flere planer og af flere elementer i flow, så vil du opfatte dig selv som et excel-ark i 3 dimensioner:

  • Krop – din fysik
  • Emotionelt – dit mind- og heartset
  • Energi – chi – livskraft

Dit indre excelark er en god metafor, for selvom du måske er super stærk fysisk, så er du mentalt og emotionelt måske ikke så stærk? Så er der ubalance og dit energi-system er også i ubalance. Akupunktur kan være et redskab til at genoprette dit energisystem.

Det sidste jeg vil dele er lægernes tilgang til helbredelse og healing, som i den grad også er anderledes end i den vestlige verden. Deres prioriterede tilgang er:

  • Food – Mad er energi og medicin. Det er selvfølgelig friske og biodynamiske grønsager, urter og frugt.
  • Behaviour – Flow: Yoga, breathing, meditation.
  • Emotional – Let go
  • Medicine – modern
  • External therapy – kirurgi

Jeg er fulstændig i overensstemmelse med ovenstående tilgang. En sund krop, en sund sjæl, et liv i balance kræver at du mestrer viden og erfaring med, hvordan du øger din indre energi. Vi er alle forskellige fordi vi dybest set er unikke sjæle og vi har forskellige behov. Hvad der er den bedste opskrift på balance i mit liv, er ikke det samme for dig.