Nyd dit studieliv med det rette mindset
Skal du til at starte på dit første studie, så læs med her. Jeg vil dele en masse gode råd med dig. Det er en kendsgerning, at studerendes stressniveau stiger på 1. semester og der er alt for mange som falder fra. Men hvorfor? Mit bud er, at studerende dels mangler værktøjer til at være studerende og dels mangler erfaring med at være i en læringsproces.
Growth mindset
Carol Dweck, amerikansk psykolog fra Standford University, introducerede “The Growth Mindset” i 2006. De vigtigste pointer var:
- Din hjerne er plastisk – dvs. at du konstant skaber nye hjerneceller og din “IQ” derfor ikke er en fast størrelse.
- Betragt derfor din hjerne som en muskel – jo mere du bruger den, des bedre bliver du til det, du øver dig på.
- The Growth mindset er et lærings-mindset. Du øver dig, du får erfaring og feedback, du øver dig og dine resultater er udelukkende isoleret til det du øver dig på.
- Fokus på processen i stedet for produktet, dvs. rejsen er vigtigere end destinationen. Vær i nuet og hav fokus på de små skridt.
Fra elev til studerende
Jeg har undervist i mere end 10 år på videregående uddannelser og min erfaring med 1. semester studerende er stor. Der er et kæmpe spring fra at være elev på en ungdomsuddannelse og så til at være studerende på en videregående uddannelse:
- Du er måske lige flyttet hjemmefra og skal finde dig til rette i tøjvask, aftensmad, egen økonomi mm. Og ensomheden kan udfordre dig.
- Du skal have helt nye hold”kammerater” og skal finde dig til rette og finde din plads i det nye sociale spil. Og hvis du tilmed er introvert, så kan det være en stor opgave for dig.
- Din arbejdsbelastning stiger markant. Du deltager på et fuldtidsstudie, men da dit semester er presset sammen, så kan du sagtens forvente mellem 40-60 arbejdstimer om ugen.
- Du har mindre kontakt til din underviser. Du kan måske ikke få svar på de spørgsmål du har og måske tør du slet ikke stille et spørgsmål, i et rum med masser af andre nye “kloge” studerende?
- På din nye uddannelser stilles der høje krav til selvstændighed og argumentation. Der er ikke længere ét rigtig svar på et spørgsmål eller til en opgave. Nu er det din opgave at indsamle viden og kilder til, at du kan stå fagligt på mål for dig selv.
Growth mindset er din redning
På dansk hedder Carol Dweck’s bog: Du er hvad du tænker. Og titlen har en vigtig pointe. Det du tænker om dine udfordrede situationer, det bliver din virkelighed. Hvis du tænker, at det aldrig kommer til at gå, at bjerget er for højt at bestige, at du altid har kæmpet dig igennem skolen, fordi du ikke var klog nok – så bliver dit 1. semester ikke særlig rart for dig. Men at arbejde med et growth mindset betyder at vende det hele på hovedet og omfavne sætningen: “I havn’t learned it – YET!”. Du tænker i stedet, det kommer helt sikkert til at gå, jeg bestiger bare bjerget i mit eget tempo, jeg er klog nok og det jeg ikke kan finde ud af endnu, det lærer jeg lige om lidt!
Ego og mindset teori
I coaching arbejder jeg meget med ego’et – det sårede ego. Hvis du har mange dårlige oplevelser med fra din skolegang, så vil det være det filter du oplever verden igennem. Når du så starter på din videregående uddannelse, så vil du måske håbe på en masse gode oplevelser, men dit ego vil konstant huske dig på, at det at være “i skole” kan være følelsesmæssigt udfordrende. Man kalder det negative studierelaterede følelser. For at bryde dette tankemønster, så skal du først opdage hvordan det lyder hos dig. Du skal være nysgerrig på dine tanker og følelser, skriv dem ned og se om de er overvejende positive eller negative. Vær opmærksom på, at intet er sort/hvidt. Du kan derfor godt opleve, at du har masser af positive tanker og følelser når det kommer til gruppearbejde og mundtlig eksamen, men omvendt har du negative tanker og følelser når det kommer til den individuelle skriftlige eksamensopgave. Husk – det er blot dine erfaringer – so far… Nu skal du i gang med at skrive en ny historie.
Dit nye studie mindset
Du tager en uddannelser for at lære noget nyt. Det kræver energi og nysgerrighed. Jeg vil derfor anbefale dig at indføre denne daglige praksis:
- Hvad vil du gerne lære mere om i dag?
- Hvem er god til at støtte dig og lære fra sig?
- Din hjerne er en muskel – hvordan træner du bedst din hjerne?
- Anerkend dig selv i din læreproces – din indsats, ikke dit outcome
- Når du bliver udfordret, så siger du til dig selv – jeg har ikke lært det ENDNU
- Du er unik som du er, sammenlign kun dig selv med dig selv
Vil du lære mere?
Måske du har brug for din helt egen studiecoach. Så kan du booke 3 online sessioner hos mig her: